تاریخچه فالوده در ایران

از خیابان وحدت اسلامی تهران عبور می‌کردم که چشمم به مغازه‌های فالوده و بستنی افتاد. راسته‌ای مملو از فروشگاه‌های ویتامینه و فالوده بستنی، که کنجکاوی‌ام را برانگیخت و خواستم ببینم بیشترین خوردنی که در این مغازه‌ها سفارش می‌دهند، چیست. همین طور که در این فکرها بودم در مغازه‌ای را باز کردم و وارد شدم. یکی معجون سفارش داده بود. یک خانواده پرجمعیت هم در کنج دیگر مغازه که فالوده سفارش داده بودند، منتظر آماده شدن آن، در حال بحث و گفتگو بودند. من هم به بهانه اینکه چیزی بخرم جلو رفتم و از مغازه‌دار پرسیدم بیشترین فروشتان از چیست؟ گفت: “همه چی سفارش داریم. از شیرموز و شیرپسته گرفته تا معجون و آب طالبی. اما هر کدوم از اینها به ذائقه‌ بعضی‌ها نمی‌افته ولی بعضیا دوست دارند. اما توی فصل گرما چیزی که تقریبا هیشکی بدش نمیاد، فالوده شیرازیه. هم خنکه، هم کلی خاصیت داره. از آبلیمو و گلاب گرفته داخلش می‌ریزن تا شیره و عصاره آلبالو.”

فالوده یا پالوده از خوردنی‌های ایرانی و از نوع دسر است. پالوده، نوعی دسر یخی ایرانی است که با قرار دادن رشته‌های باریک نشاسته در محلول آب و شکر تهیه می‌شود. معروف‌ترین پالوده‌ برای شیراز است. پالوده‌ی شیرازی را معمولاً با یک نوع چاشنی مانند آب‌لیمو، عرقیاتی چون نسترن یا شربت آلبالو و پالوده‌ی کرمانی را با گلاب و نعناع یا شربتی بنام شیره مخلوط کرده و مصرف می‌کنند. البته نام درست این نوع از بستنی، پالوده است، ولی پس از هجوم عرب‌ها به‌ایران، به‌حالت عربی «فالوده» در می‌آید.

نوع دیگری از پالوده که مرسوم است، فالوده یزد است. فالوده در میان مردم یزد قدمتی حدود 50 ساله دارد و نخستین بار در یکی از روستاهای شهرستان تفت به نام طزرجان تهیه شد و هنوز هم حتی با پیشرفت علم و اختراع دستگاه‌های پیشرفته برای تهیه آن، نسبت به دسرهای جدید ارزان‌ترین قیمت و بیشترین طرفدار را دارد، چه در سال 1350 که قیمتش دو ریال بوده و چه الآن که در سال 1395 قرار داریم و قیمتش 15 هزار ریال است. در فالوده یزدی، نشاسته را آب کرده و سپس آن را پخته و در هنگامی که داغ است از آبکشی که زیر آن ظرف یخی وجود دارد، عبور می‌دهند تا رشته رشته شود. در خصوص تفاوت فالوده یزدی با فالوده شیرازی، باید اضافه کنم که در تهیه‌ی فالوده شیرازی، نشاسته‌ پخته شده را بوسیله‌ی دستگاه و با فشار از توری عبور می‌دهند تا رشته رشته شود و بعد در فریزر قرار می‌دهند تا یخ بزند.

این بستنی در شیراز اما قدمتی بیشتر دارد. فالوده ، قدیم‌ترها در شیراز در ظرفی به نام “جوتی”  درست می شده که دارای قالب چوبی و دارای دو جدار بود که در فاصله بین این دو جدار یخ و نمک گذاشته می شد و با گاری در سطح شهر آن را می چرخاندند. آن موقع‌ها به دلیل نبود مواد و تکنولوژی امروز از ثعلب گیاهی برای تولید این دسر خوشمزه استفاده می‌کردند. امروزه معروفیت فالوده شیراز به حدی است که فقط در 13 روز عید به اندازه کل فالوده‌ای که در تابستان در این شهر فروخته می‌شود خریدار دارد.

در همین اثنا مغازه‌دار اشاره‌ای به من کرد که فالوده‌ات آماده شده عرق نسترن هم بریزم؟ و من گفتم بله، با شربت آلبالوی اضافه و مشغول می‌شوم. جای شما در این ظهر گرم تابستانی، خالی است.

گروه تولید محتوای همواره

گروه تولید محتوای سایت همواره سلام، اهمیت محتوا در یک سایت گردشگری بسیار حایز اهمیت است، به حدی که می‌توان محتوا را به منزله ارزش کار گردشگری دانست. اگر تصویرسازی درستی از یک منطقه برای بومگردان صورت نگیرد، قاعدتا علاقه‌ای هم برای سفر در وجود آن پیدا نمی‌کنند. اهداف گروه تولید محتوا پوشش اخبار مهم بومگردی و گردشگری و همچنین معرفی اقامتگاه‌ بومگردی در دل زیباترین روستاهای کشور است. تیم تولید محتوای همواره متشکل از گروهی نویسنده و عکاس مجرب می‌باشد که به قلم و دوربین خود به تصویرگری روستاهای توریستی و اقامتگاه‌های بومگردی می‌پردازند.

پست های مرتبط

قالیچه پرنده بر فراز مشگین شهر

ساخت قالیچه پرنده و دوچرخه هوایی بر فراز آسمان‌های اردبیل امروزه راهکارهای زیادی برای جذب توریست در جهان دنبال می‌شود. سرمایه‌گذاران در... ادامه مطلب

چگونه در شرایط سخت زنده بمانیم؟!!

8 روش بقا در طبیعت بقا همواره مسأله‌ای بوده که نه تنها بشر بلکه همه گونه‌های جانوری، گیاهی و به طور کلی... ادامه مطلب

گزارش اختصاصی همواره از اقامتگاه سر آقاسید کوهرنگ

اقامتگاهی در دل روستای پلکانی   سرآقاسید نام روستایی پلکانی است که در یکی از دامنه‌های قله «هفت تنان» در شهرستان کوهرنگ... ادامه مطلب

پیوستن به بحث


جستجو

مرداد 1398

  • ش
  • ی
  • د
  • س
  • چ
  • پ
  • ج
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

شهریور 1398

  • ش
  • ی
  • د
  • س
  • چ
  • پ
  • ج
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
0 بزرگسالان
0 فرزندان
قیمت
امکانات
تسهیلات

مقایسه آگهی ها

مقایسه کنید